Przesunięty przez: Sebastian 2008-03-25, 07:47 |
Gdańsk. Przyjdź na wodowanie |
| Autor |
Wiadomość |
trolus
Król Mórz

Pomógł: 8 razy Posty: 1245 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Gdańsk-Brzeźno
|
Wysłany: 2008-01-23, 08:52 Gdańsk. Przyjdź na wodowanie
|
|
|
| Cytat: | Oto atrakcja, która zawsze przyciąga tłumy! W czwartek, 24 stycznia, o godzinie 11 w Stoczni Północnej w Gdańsku odbędzie się otwarty dla publiczności chrzest i wodowanie statku służącego do przewozu kontenerów, ładunków ciężkich, wielkogabarytowych i niebezpiecznych. Jednostka otrzyma imię "Eugeniusza Kwiatkowskiego", matką chrzestną zostanie wnuczka patrona. Wszyscy, którzy chcą wziąć udział w uroczystości, mogą wchodzić do stoczni bramą przy ul. Marynarki Polskiej od godziny 10.
(red.) - POLSKA Dziennik Bałtycki |
Źródło: http://gdansk.naszemiasto...nia/810675.html |
|
 |
Wilk morski
Żeglarz
|
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
Pomógł: 13 razy Posty: 4272 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Brzeźno, ul. Junga
|
Wysłany: 2008-01-24, 12:44
|
|
|
| Świetne! Dzięki. |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
trolus
Król Mórz

Pomógł: 8 razy Posty: 1245 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Gdańsk-Brzeźno
|
Wysłany: 2008-01-24, 13:41
|
|
|
Super fotki
Najlepsze są te jak dochodzą fale na brzeg po drugiej stronie
Ale nie sądziłem, że ten Eugeniusz jest taki wielki. |
|
 |
lysy
Bosman

|
Wysłany: 2008-01-24, 14:54
|
|
|
Boczne wodowanie, swietna sprawa |
|
 |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2008-01-24, 20:34
|
|
|
Byłem kiedyś na normalnym ślizgu po pochylni nie jest to aż tak ekscytujące jak boczne wodowanie. To jest coś. |
_________________ 102Na mknące wzdłuż alei lipowej.
 |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2008-01-24, 21:16
|
|
|
| ml18880 napisał/a: | | Byłem kiedyś na normalnym ślizgu po pochylni nie jest to aż tak ekscytujące jak boczne wodowanie. |
Mnie uczyli o wodowaniach wzdłużnych i poprzecznych, a nie o "normalnych ślizgach" i "bocznych". |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2008-01-24, 21:30
|
|
|
Wodowanie boczne, czyli ślizg poprzeczny jest bardziej ekscytujące niż wodowanie z normalnej pochylni, czyli przy ślizgu wzdłużnym.
[ Dodano: 2008-01-24, 21:32 ]
Może dlatego że ja z portowego miasta pochodzę i nie jedno wodowanie się już widziało. Pewnie dla turysty zarówno takie jak i takie byłoby bardzo ekscytujące. W końcu to statek nie. |
_________________ 102Na mknące wzdłuż alei lipowej.
 |
|
|
|
 |
Jacko
Król Mórz

Pomógł: 6 razy Posty: 1100 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: Gdańsk Nowy Port
|
Wysłany: 2008-01-24, 21:35
|
|
|
| ml18880 napisał/a: | | Pewnie dla turysty zarówno takie jak i takie byłoby bardzo ekscytujące. W końcu to statek nie. | Kiedyś Jeremy Clarkson w "Top Gear" powiedział coś w stylu: "Po co mam iść do klubu go-go? Mamuśka dla mnie zatańczy. W końcu też jest kobietą..." Tak mi się jakoś skojarzyło... |
|
 |
Wilk morski
Żeglarz
|
Wysłany: 2008-01-24, 22:08
|
|
|
Jeszcze można (tak jak w Gdyni) wlać wiadro wody i odpalić pompy
Najlepsze wodowanie było w stanie wojennym. Wodowano kadłub dla "kochanego" armatora i jeden wózek nie zadziałał . Kadłub poszedł skosem , kosząc po drodze trybunę z orkiestrą i się położył na boku . Rosjanie statku już nie chcieli . Była z tego wielka afera (ale nie w mediach ) Cały szef ceremoni się powiesił i zwalono wszystko na niego. |
|
|
|
 |
lysy
Bosman

|
Wysłany: 2008-01-24, 22:27
|
|
|
Slyszalem o tym zdarzeniu |
|
 |
Doctor DW
Król Mórz

Pomógł: 3 razy Posty: 1060 Otrzymał 39 piw(a) Skąd: Brzeźno X.Dunikowskiego
|
Wysłany: 2008-01-24, 22:43
|
|
|
| trolus napisał/a: | Najlepsze są te jak dochodzą fale na brzeg po drugiej stronie |
Szczególnie dla osób zbyt ciekawych. Kilka lat temu byłem obecny podczas wodowania bocznego z tej pochylni (stałem w miejscu "bezpiecznym" czyli na moście) ale największą atrakcją byli ciekawscy stojący na drugim brzegu. Nie wszystkim się udało uciec przed falą...
Inne wodowanie z tej pochylni, którego byłem świadkiem miało miejsce jesienią 1997r. Duński holownik tak się spieszył aby wypłynąć przed sztormem, że doprowadził do zderzenia z dopiero co zwodowanym kadłubem. Po chwili holownik znalazł się na dnie kanału stoczni a wielka uroczystość wodowania zamieniiła się w akcję ratowniczą.
Z tego co pamiętam, nikomu nic,poza szokiem również termicznym, się nie stało. Za to pływający dźwig Maja miał zatrudnienie ... |
_________________ Co nas nie zabije to nas wzmocni !!! |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2008-01-25, 06:15
|
|
|
| Wilk morski napisał/a: | Jeszcze można (tak jak w Gdyni) wlać wiadro wody i odpalić pompy |
Można jeszcze opuścić kadłub na wodę żurawiem. |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2008-01-25, 06:47
|
|
|
| Czy to trefne wodowanie nie dotyczyło przypadkiem któregoś z żaglowców z serii "Dar Młodzieży" ? |
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
 |
|
|
|
 |
krzysztof
Król Mórz
Pomógł: 4 razy Posty: 759 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Brzeźno moją dzielnicą
|
Wysłany: 2008-01-25, 08:18
|
|
|
nie to nie to seria daru młodziezy jeszcze nie ma. Mam kolege co robi w stoczni i mi powiedział ze jeszcze zawczesnie na mowieniu o darze młodziezy.
A propo moze jakis filmik z tego wodowania.????? |

|
|
|
|
 |
|
|