Forum Brzeźno Strona Główna Forum Brzeźno
Najlepsze miejsce dla zainteresowanych nadmorską dzielnicą Gdańska

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Sebastian
2008-04-06, 07:02
PGE Arena Gdańsk (było: Baltic Arena)
Autor Wiadomość
Hochstriess 
Sternik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-10-15, 13:47   

Co hę? Taką mam nadzieję i trzymam kciuki ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

krootki 
Bosman

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-10-15, 15:55   

Hochstriess napisał/a:

A dlaczego?

Doctor DW 
Król Mórz

Otrzymał 39 piw(a)
Wysłany: 2008-10-15, 17:02   

krootki napisał/a:
Hochstriess napisał/a:

A dlaczego?

No własnie, dlaczego ?
Tak na marginesie. Stadion nie bedzie tylko służył piłkarskim kopytkarzom oraz ich zwolennikom. :|
Tangens napisał/a:
Ewentualnie można dodać im. Waldemara Mroczka ;)

Z całym szacunkiem dla Ciebie Tangens :padam: ale sadzę , że w naszym dziwnym kraju prędzej możemy się spodziewać imienia braci Mroczek - tych z serialu M jak masło czy jakoś tak. ;)
Hochstriess napisał/a:
Niemieckie stadiony zmieniają nazwy jak rękawiczki a i tak zostają wśród ludu nazwy zwyczajowe

Być może tak jest w Niemczech ale w innych krajach bardziej przywiązanych do tradycji jest nieco inaczej: FC Barcelona gra na swoim Camp Nou niezmiennie od 1957 roku zaś taki FC Liverpool na Anfield Road od ... 1884 roku !!! :szok:

Hochstriess 
Sternik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-10-15, 21:31   

krootki napisał/a:
A dlaczego?

A dlaczego nie?
Nie widzę żadnych plusów, po prostu. Nie cieszy mnie też wizja Euro2012. Dla jednego bezsensownego meczu zadłużymy Miasto na bardzo wiele lat.
Chyba entzujazm nie jest obowiązkowy?

stamp 
Król Mórz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2008-10-15, 22:44   

Hochstriess napisał/a:

Entuzjazm nie, ale zdrowy rozsądek tak ;)

krootki 
Bosman

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-10-15, 23:27   

Hochstriess napisał/a:
krootki napisał/a:
A dlaczego?

A dlaczego nie?
Nie widzę żadnych plusów, po prostu. Nie cieszy mnie też wizja Euro2012. Dla jednego bezsensownego meczu zadłużymy Miasto na bardzo wiele lat.

Po pierwsze to 4 meczów, jeśli chodzi o samo Euro, a po drugie stadion nie będzie służył tylko do rozgrywania meczów Euro2012. Może po prostu niedoinformowanie studzi Twój entuzjazm?

Sebastian 
Adm

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 07:13   

krootki napisał/a:
Może po prostu niedoinformowanie studzi Twój entuzjazm?

Przyznam, że jestem równie entuzjastycznie zimny jak Hochstriess. BA to luksus, na który nas (miasto) teraz nie stać. Zdewastowane dzielnice, których mieszkańcy mogą liczyć tylko na siebie, drogi wołające o pomstę do nieba, terenów zielonych i parków rozrywki dla młodzieży jak na lekarstwo, kanalizacja zbudowana "za Niemca", niedofinansowane szkoły, zabytki architektury rozpadające się na naszych oczach, a tymczasem pompuje się kasę w luksusy? Cztery mecze EURO. Co to za argument? :rotfl: Na inne imprezy będzie hala widowiskowo sportowa, a piłkarzom nożnym wystarczy stadion Lechii, w który cały czas się inwestuje miliony. Jeśli ktoś zechce BA zbudować z prywatnych pieniędzy, to droga wolna, ale w chwili obecnej koszty budowy tego kwiatka do kożucha przewyższają cenę, jaką przychodzi płacić wszystkim.
...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion)

stamp 
Król Mórz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 12:07   

Ja jednak mam nadzieję że wielkie imprezy sportowe które w najbliższych latach będą organizowane w naszym regionie przyczynią się do rozwoju całej infrastruktury miejskiej :)

Sebastian 
Adm

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 15:39   

stamp, fajnie by było, choć ja związku między imprezami sportowymi, a "infrastrukturą miejską" nie widzę.
...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion)

stamp 
Król Mórz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 17:28   

Sebastian napisał/a:
choć ja związku między imprezami sportowymi, a "infrastrukturą miejską" nie widzę.

To niesłychane :zdziwko: Nigdy by Ciebie o to nie posądził ;)

krootki 
Bosman

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 20:16   

Sebastian napisał/a:
Przyznam, że jestem równie entuzjastycznie zimny jak Hochstriess. BA to luksus, na który nas (miasto) teraz nie stać. Zdewastowane dzielnice, których mieszkańcy mogą liczyć tylko na siebie, drogi wołające o pomstę do nieba, terenów zielonych i parków rozrywki dla młodzieży jak na lekarstwo, kanalizacja zbudowana "za Niemca", niedofinansowane szkoły, zabytki architektury rozpadające się na naszych oczach, a tymczasem pompuje się kasę w luksusy?

Bo może właśnie trzeba zacząć od innej strony? Może właśnie stadion jest tą "inną stroną", która pociągnie resztę?

Sebastian napisał/a:
Na inne imprezy będzie hala widowiskowo sportowa, a piłkarzom nożnym wystarczy stadion Lechii,

To teraz ja zrobię podwójny :rotfl: Po pierwsze hala pomieści, z tego co wiem to 15 tysięcy ludzi, a mam nadzieję, że imprezy organizowane na stadionie będą na wiele więcej osób. Po drugie stadion Lechii może i piłkarzom wystarcza ale kibicom absolutnie nie. 8,5 tysiąca pojemności to jest jakaś kpina. Na niektóre mecze z pewnością weszłoby co najmniej 2 razy więcej ludzi.

Sebastian napisał/a:
ale w chwili obecnej koszty budowy tego kwiatka do kożucha przewyższają cenę, jaką przychodzi płacić wszystkim.

Tak myśląc nigdy niczego nie zbudujemy i będziemy tylko patrzeć na starzejący się Gdańsk. Czasami trzeba po prostu ryzykować i kibicować, że ryzyko się opłaci. A moim zdaniem są ku temu spore szanse.

Sebastian 
Adm

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 20:48   

krootki napisał/a:
Może właśnie stadion jest tą "inną stroną", która pociągnie resztę?

W jaki sposób?
krootki napisał/a:
Czasami trzeba po prostu ryzykować

Ciekawe dlaczego nie znalazł się prywatny inwestor, który by tak pomyślał? Pewnie dlatego, ze łatwiej ryzykować publiczną kasą. :|

krootki 
Bosman

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 21:32   

Sebastian napisał/a:

W jaki sposób?

Rozbudowując infrastrukturę wokół stadionu - hotele, mieszkania, centrum/centra handlowe itd.

Sebastian napisał/a:

Ciekawe dlaczego nie znalazł się prywatny inwestor, który by tak pomyślał? Pewnie dlatego, ze łatwiej ryzykować publiczną kasą. :|

Bo Gdańsk jest generalnie w plecy z prywatnymi inwestorami ryzykującymi cokolwiek. Bida z nędzą. Nawet o Big Boyu możemy zapomnieć. Plany na zabudowę Brzeźna w okolicach ogródków działkowych zapewne przez następnych wiele lat nadal będą planami. Przykłady można mnożyć. Gdańsk nie ma żadnej spektakularnej inwestycji. Taka Gdynia ma Sea Towers (które oczywiście nie każdemu musi się podobać), Sopot będzie miał centrum (Haffnera), że mnie zazdrość zżera a w Gdańsku tylko malkontenci i stara bida. I mam nadzieję, że stadion przełamie ten impas.

Sebastian 
Adm

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 21:59   

krootki napisał/a:
Rozbudowując infrastrukturę wokół stadionu - hotele, mieszkania, centrum/centra handlowe itd.

Trochę zazdroszczę optymizmu. Ja tego nie widzę.
krootki napisał/a:
Gdańsku tylko malkontenci i stara bida

To nie malkontenci trzymają inwestycje daleko od Gdańska, a polityka ich władz. Tylko, że receptą na to nie jest przejęcie przez Miasto roli inwestora. Gdańsk ma na co wydawać pieniądze o czym przekonać może się każdy, kto chociażby w powszedni dzień próbuje przez niego przejechać samochodem.

Tak, czy inaczej, pieniądze na BA płyną szerokim strumieniem i nie ma co liczyć, że w najbliższym czasie cokolwiek zmieni się w Brzeźnie na lepsze.

stamp 
Król Mórz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2008-10-16, 22:49   

Sebastian napisał/a:
Tak, czy inaczej, pieniądze na BA płyną szerokim strumieniem i nie ma co liczyć, że w najbliższym czasie cokolwiek zmieni się w Brzeźnie na lepsze.

Znowu mnie zaskakujesz ;) Chyba jesteś już na tyle stary (chciałem napisać -dorosły ale mógłbyś to źle odebrać) aby wiedzieć że nawet gdyby nie budowano BA to i tak w najbliższym czasie w Brzeźnie nic nie zmieniłoby się na lepsze.
Chciałbym aby dzięki ME Polska odbyła skok cywilizacyjny-autostrady, drogi, hotele, kolej, lotniska. Boję się tylko że z tego wszystkiego powstanie jedynie stadion i to byłoby najgorsze co mogłoby się wydarzyć. Mam nadzieję że jednak będzie inaczej i że dzięki temu przełomowi cywilizacyjnemu, zyska też w jakiejś mierze również Brzeźno. :)

Odpowiedz do tematu