Przesunięty przez: Sebastian 2008-04-06, 07:02 |
PGE Arena Gdańsk (było: Baltic Arena) |
| Autor |
Wiadomość |
Ryszard
Chief

|
Wysłany: 2008-04-28, 14:53
|
|
|
| Polityka to bagno , nietolerancja jeszcze większe. |
|
|
|
 |
Tangens
Tramwajowy Gawędziarz

Pomógł: 9 razy Posty: 1694 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: 2008-04-28, 22:39
|
|
|
| Posejdon50 napisał/a: | | Polityka to bagno , nietolerancja jeszcze większe. | A tolerancja? |
_________________ Ratujmy 4N
 |
|
|
|
 |
Ryszard
Chief

|
Wysłany: 2008-04-29, 14:39
|
|
|
Wymsknęło mi się , sorki , to nie temat na nasze Forum.
Tolerancja to takie coś czego do końca nie da się zdefiniować, jeżeli chodzi o religie jestem tolerancyjnym, jeżeli chodziłoby o polityków, nabijających nas w "butelkę" to nie. |
|
|
|
 |
trolus
Król Mórz

Pomógł: 8 razy Posty: 1245 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Gdańsk-Brzeźno
|
Wysłany: 2008-10-12, 20:37 Pożegnanie z Baltic Areną?
|
|
|
| Cytat: | Używana od dwóch lat nazwa Baltic Arena niemal na pewno nie będzie oficjalną nazwą gdańskiego stadionu piłkarskiego. Wiadomo też, że na stadion nie dojedziemy kolejką SKM. Z dobrych wiadomości: mamy już niemal wszystkie wymagane przez UEFA miejsca noclegowe.
Salę kominkową w Urzędzie Marszałkowskim, w której odbyło się ostatnie spotkaniu komitetu organizacyjnego Euro 2012 w Trójmieście, zdobiły banery promujące powstający stadion piłkarski w Gdańsku. Na żadnym z nich nie pojawiła się jednak nazwa Baltic Arena. Zamiast tego: "Stadion na Letnicy" czy "Stadion w Gdańsku". Jedynie "Arena Euro 2012" przypomina powszechnie dotąd używaną nazwę.
- To żadna nowość, ten stadion nigdy tak się nie nazywał – przekonuje Michał Kruszyński, rzecznik spółki BIEG 2012. - To zawsze była robocza nazwa, używana wyłącznie nieoficjalnie - zapewnia, choć nawet na stronie internetowej jego spółki można znaleźć zarówno określenia "Baltic Arena", jak i "Arena Bałtycka".
Nieoficjalnie urzędnicy przyznają, że odwrót od używania nazwy Baltic Arena to przygotowanie do sprzedaży nazwy stadionu. Mówi się o tym od dawna, ale dopiero teraz w BIEG-u powstaje specjalna komórka, która zajmie się marketingiem obiektu, w tym także sprzedażą jego nazwy.
Ile można uzyskać za umieszczeni komercyjnej marki w nazwie stadionu? To wróżenie z fusów, bo w Polsce taka sprzedaż ma niewielką tradycję (choć w Kaliszu istnieje hala "Winiary Arena"). Michał Kruszyński wspomina o kwocie 5 mln euro (ok. 17,5 mln zł) za 5-letni kontrakt, czyli tyle, ile rocznie płaci się za nazwę najsłynniejszych stadionów na Zachodzie (patrz ramka pod tekstem).
Czy to gra warta świeczki? Tak, bo ile ta kwota jest niemal niezauważalna w budżecie budowy stadionu, to 3,5 mln zł rocznie może pomóc w utrzymaniu obiektu po mistrzostwach. A to będzie podstawowe zmartwienie operatora kompleksu sportowego w Letnicy.
Coraz mniej niewiadomych jest za to z samą budową. Wydane jest już pozwolenie na budowę, a do końca roku powstanie szczegółowy projekt wykonawczy. 3 listopada zaproszone konsorcja złożą swoje oferty na prowadzenie robót ziemnych i melioracyjnych.
Zgodnie z harmonogramem do końca grudnia ma być wiadomo, jakie firmy zostaną zaproszone do konkursu na prace konstrukcyjne. Oferty zostaną złożone na początku marca, ale dopiero pod koniec kwietnia, po wyczerpaniu wszystkich terminów odwoławczych, zostanie podpisana umowa ze zwycięskim wykonawcą.
Prace ziemne i melioracyjne potrwają od stycznia do czerwca 2009 r., a budowlane od maja 2009 do końca 2010 r.
Jeśli chodzi o infrastrukturę transportową to wiadomo już niemal na pewno, że kibice nie dojadą na stadion kolejką. - Nie ma pieniędzy na modernizację linii z Gdańska Głównego. Kolej wyceniła ją na 70 mln zł - tłumaczy Antonii Szczyt, odpowiedzialny za przygotowanie Gdańska do Euro pod względem organizacji transportu.
Do obsługi stadionu powstanie natomiast pięć specjalnych linii autobusowych: z lotniska, Sopotu, przystanków SKM Politechnika i Wrzeszcz oraz z przystanków tramwajowych przy al. Hallera. Zmotoryzowani dostaną się na stadion ul. Marynarki Polskiej oraz projektowaną Drogą Zieloną. Wciąż nie znamy dokładnego harmonogramu budowy ważnych z punktu widzenia EURO arterii komunikacyjnych: Trasy Sucharskiego i Trasy Słowackiego, a także modernizacji ul. Jana z Kolna. Mimo tych wątpliwości, a także rezygnacji z modernizacji linii SKM do stadionu, gdańskie rozwiązania transportowe (tzw. mobility concept) zostały uznane przez UEFA za najlepsze w Polsce.
Nieźle jest z przygotowywaną na mistrzostwa bazą hotelową. UEFA troszczy się przede wszystkim o członków tzw. "rodziny UEFA" domagając się dla nich określonej liczby miejsc noclegowych: 1930 w hotelach 5-gwiazdkowych, 1330 w 4-gwiazdkowych i 180 w 3-gwiazdkowych. Na szczęście można ich szukać także poza Trójmiastem, dlatego w zestawieniu uwzględniono nawet kilka obiektów z woj. warmińskiego i kujawsko-pomorskiego.
Z dwoma najniższymi kategoriami problemów nie ma. - Brakuje nam jedynie 500 miejsc w hotelach 5-gwiazdkowych – przyznaje odpowiedzialna za zakwaterowanie Sabina Obara-Kuczma. - Wszystko przez to, że UEFA wymaga na wszelki wypadek większej ilości miejsc, niż naprawdę potrzebuje. Przekonamy jednak jej przedstawicieli, że w naszym przypadku nie jest to konieczne.
Jako centra pobytowe dla drużyn piłkarskich wskazaliśmy Cetniewo, Gniewino, Straszyn, Ostródę i kompleks hotelu Dwór Oliwski w Gdańsku. |
| Cytat: | Ile za nazwę stadionu?
6 mln euro rocznie płaci Allianz za prawa do nazwy stadionu piłkarskiego w Monachium
5 mln euro rocznie – tyle kosztowała zmiana nazwy stadionu w Gelsenkirchen z Arena auf Shalke na Veltins Arena
3 mln funtów rocznie płacą linie lotnicze Emirates za prawa do nazwy stadionu, na którym gra londyński Arsenal
1 mln euro rocznie – tyle chciałby uzyskać Gdańsk za prawa do nazwy stadionu w Letnicy. |
Źródło: http://www.trojmiasto.pl/...p?id_news=29959 |
|
 |
Tangens
Tramwajowy Gawędziarz

|
Wysłany: 2008-10-14, 16:48
|
|
|
| Hm. Jeśli społeczeństwo zaakceptuje nazwę Baltic Arena to obawiam się, że właściciel nazwy nie będzie miał zbyt dużego wyjścia i element balticarenowski będzie musiał istnieć. Pakowanie milionów po to, żeby zrazić do siebie tłum jest kiepskim interesem. Gdyby ktoś np. wykupił nazwę stadionu Lechii i nazwał go np. Stadio Amica to z tego powodu na pewno podczas zakupu kuchenki nie spojrzę przychylniej na Amicę niż Wrozamet. Podstawą reklamy jest przecież zyskanie przychylności. To, że ktoś wyda miliony na to, żeby mi coś zabrać na pewno na mnie pozytywnego wrażenia nie zrobi. |
 |
|
|
|
 |
krootki
Bosman
|
Wysłany: 2008-10-14, 20:41
|
|
|
Ja tam myślę, że nazwa na przykład Lotos Arena (pojawiała się taka w kontekście sponsorowania budowy stadionu) też by się przyjęła i po jakimś czasie ludzie zapomnieliby o Baltic Arenie. A jakby jeszcze dołożyli kasę na Lechijkę to już w ogóle byłoby nieźle
PS. Z powyższego artykułu rozbawiła mnie nazwa Winiary Arena |
|
|
|
 |
Tangens
Tramwajowy Gawędziarz

|
Wysłany: 2008-10-14, 21:19
|
|
|
| krootki napisał/a: | Ja tam myślę, że nazwa na przykład Lotos Arena (pojawiała się taka w kontekście sponsorowania budowy stadionu) też by się przyjęła i po jakimś czasie ludzie zapomnieliby o Baltic Arenie. A jakby jeszcze dołożyli kasę na Lechijkę to już w ogóle byłoby nieźle
PS. Z powyższego artykułu rozbawiła mnie nazwa Winiary Arena | Zgoda, ale tylko dopóki trwałby Lotos. Wystarczy aby zmienił nazwę i trzeba będzie zmeiniać nazwę stadionu. A Baltic Arena byłaby ponadczasowa. |
 |
|
|
|
 |
krootki
Bosman
|
Wysłany: 2008-10-14, 21:38
|
|
|
Ale za Baltic Arenę nie będzie kasy. Niestety ale to trzeba wziąć pod uwagę. Szkoda, że tak długo ciągnięto nazwę Baltic Arena bo faktycznie sporo ludzi się do tego przyzwyczaiło. Ale teraz trzeba zrobić wszystko, żeby znaleźć odpowiedniego sponsora i podpisać kontrakt na nazwę, który zapewni przyzwoite dochody. Też nad tym ubolewam, ale teraz kasa to 90% sukcesu...
Przełknąłbym nawet Polsat Arena |
|
|
|
 |
Doctor DW
Król Mórz

Pomógł: 3 razy Posty: 1060 Otrzymał 39 piw(a) Skąd: Brzeźno X.Dunikowskiego
|
Wysłany: 2008-10-14, 22:20
|
|
|
| krootki napisał/a: | | Szkoda, że tak długo ciągnięto nazwę Baltic Arena bo faktycznie sporo ludzi się do tego przyzwyczaiło |
Najciekawsze jest to, że przyzwyczaili się do nazwy obiektu, którego nie ma ...
Co będzie jeśli trzeba będzie zmienić nazwę obiektu już wybudowanego.Jak sugeruje miasto- nazwa bedzie raczej w pełni komercyjna i kontraktowa. Czyli co ? Dziś Lotos Arena, za na przykład 5 lat Reserve Stadion lub Diverse Center. A nie można go po prostu nazwać Stadion Gdański i już ?! |
_________________ Co nas nie zabije to nas wzmocni !!! |
|
|
|
 |
Tangens
Tramwajowy Gawędziarz

|
Wysłany: 2008-10-14, 22:32
|
|
|
No właśnie. Milion ulicą nie chodzi, ale czy stadion, który ma słuzyć przez dziesięciolecia może co kilka lat zmieniać nazwę? I teraz wyobraźmy sobie: ktoś po latach studiuje historię piłki nozenj i czyta, że mecz Polska - Holandia odbył się nma stadionie X, Lechia - AC Milan na stadionie Y, a Włochy - Bułgaria na Z. Tymczaem bedzie to ten sam obiekt.
Dobrze. Nie stac mnier aby wykupić nazwę tego stadionu, ale jesli juz sprzedamy Polsat Arena to niech to będzie nazwa obowiazująca aż do zaorania go. Polsat moze sie zmienić na Satpol, ale stadion musi mieć raz nadaną nazwę. Ewentualnie można dodać im. Waldemara Mroczka |
 |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2008-10-15, 07:07
|
|
|
| Nie wiem co w głowach radnych świta. Ale Ja bym nadał nazwę od kształtu nadanego tej budowli, czyli Brusztynowy Stadion. |
|
|
|
 |
wladzio
Sternik
Pomógł: 1 raz Posty: 105 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Pruszków, Wrzeszcz, N.Port
|
Wysłany: 2008-10-15, 08:42 Nazwa.
|
|
|
| ml18880 napisał/a: | | Nie wiem co w głowach radnych świta. Ale Ja bym nadał nazwę od kształtu nadanego tej budowli, czyli Brusztynowy Stadion. |
Zgadzam się z Tobą. Ale krócej będzie "Jantar Arena". |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
Pomógł: 13 razy Posty: 4272 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Brzeźno, ul. Junga
|
Wysłany: 2008-10-15, 08:50
|
|
|
Ja bardziej oddałbym duch sportowej rywalizacji i opowiedział się za nazwą Kibol Arena albo Gladiator Park. |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
Hochstriess
Sternik
Pomogła: 3 razy Posty: 161
|
Wysłany: 2008-10-15, 11:39
|
|
|
Niemieckie stadiony zmieniają nazwy jak rękawiczki a i tak zostają wśród ludu nazwy zwyczajowe. Arena auf Schalke w Gelsenkirchen na przykład. Nie jestem pewna czy ktos wie jak się aktualnie nazywa i raczej mało kogo to obchodzi. Podobnie jak stadion Borussii Dortmund ;-) Tak samo będzie u nas. Chociaż cały czas mam nadzieję, że ten stadion nie powstanie... |
|
|
|
 |
krootki
Bosman
|
Wysłany: 2008-10-15, 13:18
|
|
|
| Hochstriess napisał/a: | Chociaż cały czas mam nadzieję, że ten stadion nie powstanie... |
Hę? |
|
|
|
 |
|
|