|
Forum Brzeźno
Najlepsze miejsce dla zainteresowanych nadmorską dzielnicą Gdańska
|
Przesunięty przez: Sebastian 2008-04-06, 07:02 |
PGE Arena Gdańsk (było: Baltic Arena) |
| Autor |
Wiadomość |
Sebastian
Adm
Pomógł: 13 razy Posty: 4272 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Brzeźno, ul. Junga
|
Wysłany: 2009-05-15, 19:43
|
|
|
| stamp napisał/a: | | Czy to pytanie-nie widzę pytajnika-czy stwierdzenie ? |
Napisałeś, że "Festiwal Opene'r to zupełnie inna historia", a ja odparłem, że nie jest istotne, czy to inna, czy ta sama historia, bo festiwal jest w Gdyni, a nie w Gdańsku i to tam przyjadą gwiazdy znacznie bardziej jaśniejsze. |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
stamp
Król Mórz

|
Wysłany: 2009-05-15, 21:21
|
|
|
Tak tylko że jak już powiedziałem to jest festiwal. Na estradzie (estradach) występuje klika zespołów z różnych półek.Oczywiście sam pomysł festiwalu super a i do Babich Dołów niedaleko
Koncert jednego wykonawcy to z reguły zamknięte scenograficznie widowisko, to część jakiejś większej trasy koncertowej zespołu.
| Sebastian napisał/a: | | to tam przyjadą gwiazdy znacznie bardziej jaśniejsze. |
A z tym to jest różnie. Dla ciebie (być może) Faith No More jest gwiazdą większą od Kelly M a dla innych nie. To rzecz gustu. Na BA z pewnością imprez typu festiwal rockowy organizować się nie będzie. Jednak to przyszłość a o niej jako takiej lepiej nie pisać bo zaraz pojawią się filmowe cytaty z cyklu "wicie, rozumicie" |
_________________ Pozdrawiam stamp |
|
|
|
 |
Dorota
Kapitan

Pomogła: 2 razy Posty: 374 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: Brzeźno
|
Wysłany: 2009-05-15, 21:58
|
|
|
| Koncert miał się odbyć z okazji rocznicy 4 czerwca, więc powinien kojarzyć się z wolnością, a K.Minogue nijak mi się nie kojarzy. Powinno przyjechać U 2, ale czy organizatorzy w ogóle prowadzili z nimi jakieś rozmowy, nie wydaje mi się. |
_________________ Tygrysica |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2009-05-15, 22:41
|
|
|
stamp, bardzo chcę, bym mógł za 5 lat powiedzieć "miałeś rację, a ja gadałem głupoty". |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
Jacko
Król Mórz

Pomógł: 6 razy Posty: 1100 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: Gdańsk Nowy Port
|
Wysłany: 2009-05-15, 22:42
|
|
|
| I może na tym pozostańmy, co? Bo tak będziemy gdybać i gdybać... |
|
 |
stamp
Król Mórz

|
Wysłany: 2009-05-15, 22:52
|
|
|
| Sebastian napisał/a: | stamp, bardzo chcę, bym mógł za 5 lat powiedzieć "miałeś rację, a ja gadałem głupoty". |
Ja też chciałbym abyś tak powiedział
Koncerty to pikuś. Stadion ma zarabiać na Lechii. komplet widzów, mecze o mistrzostwo Polski, Liga Mistrzów. Trzeba mieć marzenia
Lech : Lechia 1:0 Może się jednak utrzymają |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2009-05-16, 01:15
|
|
|
| Dorota Kuś napisał/a: | | K.Minogue nijak mi się nie kojarzy. Powinno przyjechać U 2, ale czy organizatorzy w ogóle prowadzili z nimi jakieś rozmowy, nie wydaje mi się. |
K.M może nie, ale Scorpions i ich "Wind of change" |
_________________ 102Na mknące wzdłuż alei lipowej.
 |
|
|
|
 |
moumou
Żeglarz
|
Wysłany: 2009-06-20, 13:48
|
|
|
| Cytat: | Budowa Baltic Areny zagrożona?
STADION W GDAŃSKU MA BYĆ GOTOWY DO KOŃCA 2010
Prace na budowie Baltic Areny trwają
PAPKolejna przeszkoda na drodze do piłkarskich mistrzostw Euro 2012. Budowa gdańskiego stadionu Baltic Arena może opóźnić się o wiele miesięcy i kosztować nawet 10 milionów więcej - donosi "Rzeczpospolita".
Już na początku marca podczas prac ziemnych przy budowie stadionu odkryto pod ziemią tysiące ton cuchnących resztek, skór i kości po nieistniejącej już garbarni. - Tzw. mogilnik zawiera m.in. rtęć i groźne dla człowieka pałeczki ropy błękitnej - pisze "Rzeczpospolita". (Czytaj więcej o znalezisku)
Opóźni się budowa stadionu?
Znalezisko może doprowadzić do opóźnień w budowie Baltic Areny - jednego z czterech obiektów, na których mają zostać rozegrane w Polsce mecze Euro 2012.
Odkryty mogilnik tuż po odkryciu został przysypany ziemią, a musi być usunięty. Znajduje się w miejscu przyszłych trybun stadionu. Firma przygotowująca grunt pod ich budowę miała zakończyć pracę w ubiegły poniedziałek. Tymczasem nawet nie rozpoczęto usuwania odpadów. Zbudowali stadion Bayernu, teraz wzniosą Baltic Arena
Oficjalnie, w blasku fleszów podpisano w Gdańsku umowę na budowę stadionu,... czytaj więcej »
Utylizacja za miliony
Jak pisze "Rzeczpospolita" taką ilość niebezpiecznych odpadów mogą zutylizować tylko dwie polskie firmy. Jednak żadnej dotąd nie poinformowano o sprawie. Koszt operacji może wynieść nawet 10 mln zł. Mimo wszystko władze Gdańska nie boją się opóźnień. - Miasto ma zaufanie do spółki BIEG 2012 - mówi gazecie Antoni Pawlak, rzecznik prezydenta Adamowicza.
Powstanie do końca 2010 roku
Baltic Arena powstaje w dzielnicy Letnica. Pomieści 44 tysiące widzów. Ponad 2 tysiące metrów kwadratowych przeznaczono dla specjalnych gości i ponad 40 lóż VIP. Oprócz boksów planowanych jest 1385 miejsc biznesowych na trybunie głównej. Baltic Arena ma być gotowa w grudniu 2010 r.
eko /ola |
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2009-06-20, 22:21
|
|
|
Z Rzeczpospolitej część I:
| Cytat: | Gdańska Baltic Arena na bombie biologicznej
Izabela Kacprzak
Budowa stadionu może się opóźnić o wiele miesięcy i kosztować nawet 10 mln zł więcej - ustaliła "Rz"
Na początku marca tego roku podczas prac ziemnych przy budowie stadionu odkryto pod ziemią tysiące ton cuchnących resztek, skór i kości po nieistniejącej już garbarni. Tzw. mogilnik zawiera m.in. rtęć i groźne dla człowieka pałeczki ropy błękitnej.
Znalezisko może doprowadzić do opóźnień w budowie Baltic Areny – jednego z czterech obiektów, na których mają zostać rozegrane w Polsce mecze Euro 2012.
Odkryty mogilnik jest dzisiaj tylko przysypany ziemią. A musi być usunięty, bo znajduje się w miejscu przyszłych trybun stadionu. Firma przygotowująca grunt pod ich budowę miała zakończyć pracę w ubiegły poniedziałek. Tymczasem... nawet nie rozpoczęto usuwania odpadów.
Inwestor, czyli Biuro Inwestycji Euro Gdańsk 2012, najpierw rzecz bagatelizował i zapewniał, że odpady nie są groźne. 7 maja prezes biura Ryszard Trykosko twierdził, że w mogilniku „nie ma niebezpiecznych bakterii”. Tymczasem „Rz” posiada dokumenty, z których wynika, że już w marcu inwestor wiedział, jak bardzo niebepieczne są odpady. Potwierdza to także decyzja administracyjna wydana 30 kwietnia przez prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza, która nakłada na podwykonawcę nakaz natychmiastowego usunięcia odpadów, w tym „unieszkodliwienia bakterii pałeczki ropy błękitnej”.
Adam Kalata, wiceprezes BIEG 2012, winą za opóźnienia obarcza podwykonawcę. – BIEG polecił wykonawcy prac ziemnych usunięcie mogilnika. Ten nie przystąpił jednak do prac. Dlatego wszczęto procedurę wykonawstwa zastępczego w trybie ustawy o zamówieniach publicznych – tłumaczy.
Taką ilość niebezpiecznych odpadów mogą zutylizować tylko dwie polskie firmy. Jednak żadnej dotąd nie poinformowano o sprawie. Koszt operacji może wynieść nawet 10 milionów złotych.
Mimo wszystko władze Gdańska nie boją się opóźnień. – Miasto ma zaufanie do spółki BIEG 2012 – mówi „Rz” Antoni Pawlak, rzecznik prezydenta Adamowicza. |
Z Rzeczpospolitej cz. II:
| Cytat: |
Bakterie pod stadionem
Izabela Kacprzak
Niebezpieczne substancje znalezione na terenie budowy Baltic Arena mogą wywoływać sepsę.
Tysiące ton żółtozielonej mazi odkryto na placu budowy stadionu Baltic Arena w Gdańsku 7 marca. Jej zawartość okazała się niezwykle groźna – pałeczki ropy błękitnej, wysokie stężenie metali ciężkich: rtęci, ołowiu, niklu. Tak wynika z analizy przeprowadzonej przez Ośrodek Badań i Kontroli Środowiska w Katowicach. Zlecił ją jeden z podwykonawców stadionu – firma Met-Trans z Redy.
Jak wynika z dokumentów, do których dotarła „Rz”, Biuro Inwestycji Euro Gdańsk 2012 znało te wyniki już 27 marca.
Jednak 7 maja jego prezes Ryszard Trykosko w rozmowie z „Dziennikiem Bałtyckim” zapewniał: – Zleciliśmy dwóm laboratoriom pobranie z mogilnika próbek do badań i już są wyniki analiz. Nie wykryto w tych pozostałościach bakterii, które zmusiłyby nas do zastosowania restrykcji, zabezpieczeń i podwyższonej ostrożności przy usuwaniu odpadów. Nie ma tam niebezpiecznych bakterii.
Skąd ta rozbieżność? Według informacji „Rz” badania zlecone przez Biuro zostały przeprowadzone pod kątem m.in. bakterii coli, a nie pałeczek ropy błękitnej. – Sprawa na jaw wyjść nie mogła, bo ważyły się losy wyboru miast, które w Polsce zorganizują EURO 2012 – mówi nam osoba znająca kulisy.
Mogilnik, w którym znajdują się niebezpieczne substancje, zajmuje ok. 2 tys. metrów kwadratowych. Jest głęboki na ok. 5 metrów. – Mieści co najmniej 3 tys. ton odpadów niebezpiecznych, ale może się okazać, że i nawet 10 tys. ton – mówi informator „Rz”. Żeby je wywieźć, potrzeba 150 tirów, które muszą przejechać przez centrum Gdańska. – Po otwarciu Mogilnika fetor będzie niewyobrażalny, ale trzeba to zrobić jak najszybciej, póki nie zaczną się upały – dodaje.
Ile może to kosztować? – Sam koszt spalenia takiej ilości sięga 1,3, tys. zł za tonę, a więc prawie 4 mln zł. Nie mówię tu o kosztach towarzyszących: dezynfekcji odpadów, wydobycia, zabezpieczenia, transportu – wylicza Andrzej Wójcik, prezes dąbrowskiej spółki SARPI, jednej z dwóch w Polsce, które zajmują się takimi usługami. W sumie więc pozbycie się niebezpiecznych substancji może kosztować 7 – 10 mln zł.
Piotr Błaszczak, kierownik budowy z Met-Trans, zapewnia, że jego firma jest przygotowana, by zgodnie z prawem i wymogami sanepidu usunąć mogilnik. – Ale to są roboty dodatkowe, za które inwestor nie chce nam zapłacić – tłumaczy. – Wydobycie odpadów, zabezpieczenie, transport to dla nas koszt co najmniej 2 – 3 mln zł.
Jak duże jest zagrożenie dla mieszkańców? – Bakteria pałeczki ropy błękitnej przenosi się drogą kropelkową. Aby więc nią się zarazić, trzeba bezpośredniego kontaktu – mówi Paweł Grzesiowski, kierownik zakładu profilaktyki i zakażeń szpitalnych Narodowego Instytutu Leków. Przyznaje, że gdy bakteria przedostanie się do krwi, może spowodować sepsę i doprowadzić do śmierci. |
Samo "zdrowie"... |
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
 |
|
|
|
 |
stamp
Król Mórz

|
Wysłany: 2009-06-21, 14:05
|
|
|
Kurczę, jak to dobrze że zdecydowano się właśnie tam budować stadion.
Z pewnością taki betonowy mogilnik po jakimś czasie by się rozszczelnił a jego zawartość zatruła wszystko wokół
Mogilniki w Polsce systematycznie się likwiduje. Do 2012 mają być zlikwidowane wszystkie.
Oczywiście te o których istnieniu wiadomo |
|
|
|
 |
doomino
Żeglarz

Pomogła: 1 raz Posty: 65 Skąd: Gdańsk/Brzeźno/Dworska
|
Wysłany: 2009-06-21, 16:14
|
|
|
| Dopiero będzie miał o czym pisać FAKT jak po Gdańsku z otwartego mogilnika rozejdzie się smród. |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2009-06-22, 19:06
|
|
|
| knovak napisał/a: | | Z Rzeczpospolitej część I |
Jest odpowiedź BIEG-u: http://www.bieg2012.pl/pa...nnikarstwo.html
No i wychodzi na to, że...
| Cytat: | | Czasem, aż oczy bolą patrzeć jak się przemęcza, dla naszego klubu, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu „Tęcza”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki! |
|
|
|
|
 |
Tangens
Tramwajowy Gawędziarz

Pomógł: 9 razy Posty: 1694 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: 2009-06-22, 19:38
|
|
|
| Łubu dubu, łubu dubu niech nam żyje prezes naszego klubu. |
_________________ Ratujmy 4N
 |
|
|
|
 |
Doctor DW
Król Mórz

Pomógł: 3 razy Posty: 1060 Otrzymał 39 piw(a) Skąd: Brzeźno X.Dunikowskiego
|
Wysłany: 2009-06-22, 21:35
|
|
|
| Tangens napisał/a: | | Łubu dubu, łubu dubu niech nam żyje prezes naszego klubu. |
Niech żyje nam ! To mówiłem ja ... |
_________________ Co nas nie zabije to nas wzmocni !!! |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2009-07-24, 10:10
|
|
|
| Przejeżdżałem dziś Uczniowską, a potem Marynarki Polskiej, więc obejrzałem plac budowy z obu stron i powiem Wam, ze żadne zdjęcia z kamerki tego nie oddadzą. Budowa naprawdę robi pozytywne wrażenie. Porządkiem, rozmiarem i postępem prac. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
forum.brzezno.net powstało 14.07.2007 jako część strony Brösen i dawne Brzeźno Zaprzyjaźnione strony: Akademia Rzygaczy • Danzig online • FDG • Archiwalne mapy • Danzig Forum Gdańsk • • Strzyża • Dolny Wrzeszcz • Stara Oliwa • Ujeścisko • Neufahrwasser • • e-Wanoga • PFE • Marienburg.pl • e-Kwidzyn • | |
|