Przesunięty przez: ml18880 2010-07-24, 12:58 |
ZTM a sprawa Brzeźna- cicha wieloletnia wojna |
| Autor |
Wiadomość |
PabloX
Wioślarz
|
Wysłany: 2010-07-24, 08:29
|
|
|
Witajcie, jednak ZTM odpowiedział. W sumie to nie wiem czy śmiać się czy płakać. Trochę przypomina to pewien skecz kabaretowy sprzed lat o wpisywaniu uwag do książki skarg i zażaleń (w wykonaniu Gołasa), po którym przychodziła odpowiedz o treści mniej więcej: Dziękujemy za życzliwe uwagi, zostaną wnikliwie rozpatrzone..." ale do rzeczy:
Moje zapytanie:
Do Zarządu ZTM
Dziękujemy za prace nad torowiskiem na ulicy Mazurskiej. Jako klient ZTM odnotowuję to z dużą radością. Jednakże wciąż pozostaje pytaniem otwartym czemu szanowne władze ZTM traktują trasę do Brzeźna jako 'zło konieczne'? Przecież jako klienci ponosimy takie same koszty usługi jak mieszkaniec dzielnicy Chełm, czy Wrzeszcz. A w zamian uzyskujemy dużo gorszą jakość obsługi. Kiepski tabor; rzadkie połączenia, w szczególności w godzinach wieczornych. Otrzymujemy nieliczne składy niskopodłogowe.
Nowy Port otrzymał połączenie bezpośrednie z Chełmem. Może Państwa zdaniem nikt z Brzeźna tam nie jeździ.
Ta sytuacja zdecydowanie gorszego traktowania klientów z mojej dzielnicy trwa od wielu lat. W jaki sposób:
Zamierzają Państwo to zmienić oraz kiedy zmieniona zostanie polityka wobec jakby nie patrzeć, gdańskiego
'okna na świat' tj. plażę
Z poważaniem,
Odpowiedź Zarządu ZTM
„ZTM-PK-5550/ZKM-3411-52-10/AP
„W nawiązaniu do Pana pisma przesłanego drogą elektroniczną w dniu 10 czerwca 2010., Zarząd ZTM w Gdańsku informuje, że od dnia 3 lipca b.r. obowiązuje letni rozkład jazdy linii tramwajowej nr 3. Linia ta połączy dwa ważne kąpieliska morskie w Brzeźnie i na Stogach. We wszystkie dni tygodnia trasa wybranych kursów linii tramwajowej 3 zostanie wydłużona aż do Stogów Plaży. Równocześnie, we wszystkie weekendy w sezonie letnim , w godzinach największego ruchu plażowiczów w Brzeźnie i na Stogach, częstotliwość tej linii zostanie podwojona. Tramwaje będą jeździły co 10 minut.
Od momentu zawarcia nowej umowy przewozowej tj. od stycznia 2009 r., tabor tramwajowy jest stopniowo wymieniany na nowszy. Ostatnie nowe pojazdy, pojawią się we flocie przewoźnika w 2012 r. Ponadto, od dnia 29 maja 2010 r. w rozkładach linii tramwajowych dostępnych na stronie www.ztm.gda.pl pojawiła się informacja, które kursy są obsługiwane przez pojazdy niskopodłogowe”
Podpisał Z-ca dyr. Ds. przewozów
W sumie to przestałem się dziwić, że jest jak jest skoro mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem. sic! |
_________________ PabloX |
| Ostatnio zmieniony przez ml18880 2010-07-26, 00:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2010-07-24, 12:53
|
|
|
| PabloX nie obrażaj kolegi z forum Brzeźno |
_________________ 102Na mknące wzdłuż alei lipowej.
 |
|
|
|
 |
PabloX
Wioślarz
|
Wysłany: 2010-07-24, 14:14
|
|
|
domyslam się, że chodzi o pewnego pracownika ZTM? ja nikogo nie zamierzałem obrażać tylko przedstawiąc, zgodnie z prawdą, co mi odpowiedziano.
ale skoro stanowi to dla ciebie i twojego kolegi problem poprosiłem Sebastiana o moderację, pozdrawiam.
Uważaj na duże litery. ml |
| Ostatnio zmieniony przez ml18880 2010-07-26, 00:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Dorota
Kapitan

Pomogła: 2 razy Posty: 372 Otrzymał 41 piw(a) Skąd: Brzeźno
|
Wysłany: 2010-07-24, 22:43
|
|
|
PabloX sądzisz, że naszemu koledze z forum Brzeźno nie jest bliskie?
Uważam, że obecnie do Brzeźna jeździ znacznie lepszy tabor niż jeszcze rok temu. |
_________________ Tygrysica |
|
|
|
 |
PabloX
Wioślarz
|
Wysłany: 2010-07-25, 11:05
|
|
|
Ja stwierdzam, że nie odpowiedziano w ZTM na moje pytania, tylko odpisano ogólnie. Ja chcialbym wiedzieć czy powstanie połączenie np. na Chełm; czy będą częstsze połączenia np. z Gdańska w porze wieczorowej, i chciałem to usłyszeć ze strony ztm, czy coś zamierzają z tym zrobić, a jeżeli nie to dlaczego, a nie że linia 3 łączy dwa ważne kurorty, a linia 13 ich nie łączyła wcześniej? Rozumiesz, ja się nie czepiam człowieka, może nawet ktoś inny to pisał bo tak często jest. Ja chciałbym aby ZTM i władze miasta Gdańsk zaczęły traktować nas, mieszkańców Brzeźna, poważnie.
ps. na pewno mu leży na sercu dobro dzielnicy, ja tego nie podważam. Jak może to niech lobbuje na naszą korzyść ile może. Ta dzielnica jest warta tego by ją zrewitalizować i stała się, jak przed wojną perelką. Czego nam wszystkim życzę. |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

|
Wysłany: 2010-07-26, 01:25
|
|
|
| PabloX napisał/a: | | a nie że linia 3 łączy dwa ważne kurorty, a linia 13 ich nie łączyła wcześniej? | Mnie jako miłośnikowi naszej komunikacji nie podoba się wiele w tym układzie ale to i tak jak zauważyła Dorota, dużo się zmieniło na korzyść. Choć z tym taborem to duża przesada. Ja bym widział nową linię. Niech to będzie kolejna, czyli 13, lub zmieniona trasa 12. Oczywiście północna lina magistralna, spowodowałaby iż 11 stała by się południową linią magistralną.
Trasa tej linii według mnie powinna wyglądać tak.
Nowa Łódzka -Chełm Witosa- Węzeł Groddecka- Brama Wyżynna- Dworzec Główny- Jana z Kolna- Marynarki Polskiej- Władysława IV- Oliwska- Krasickiego- Mazurska- Hallera- Czarny Dwór - Obrońców Wybrzeża- Chłopska- Pomorska- Pętla Jelitkowo
W przeciwnym kierunku:
Pętla Jelitkowo- Pomorska- Chłopska- Obrońców Wybrzeża- Czarny Dwór- Uczniowska-Gdańska- Krasickiego- Oliwska- Wolności- Władysława IV- Góreckiego- Marynarki Polskiej- Jana z Kolna- Dworzec Główny- Brama Wyżynna- Węzeł Groddecka- Chełm Witosa - Nowa Łódzka.
Nie wybiegając w przyszłości i bez powrotu do przeszłości: Chełm Witosa - Jelitkowo tylko zamiast tego kawałka "Czarny Dwór - Obrońców Wybrzeża-", taką trasą Mickiewicza- plac Komorowskiego- al. Legionów- al. Rzeczpospolitej-
Oczywiście w pełni obsługiwana taborem niskopodłogowym z co najmniej 75% niskiej podłogi. Z nowa podstacją zasilającą Brzeźno, ażeby nie było problemów.
|
 |
|
|
|
 |
Tangens
Tramwajowy Gawędziarz

Pomógł: 9 razy Posty: 1693 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: 2010-07-26, 11:05
|
|
|
| Jedno zastrzeżenie do projektu ml18880. Nowy Port - Wolności i Władysława IV. Jak rozpoznać w którym kierunku jechałby tramwaj? Chyba najpierw dobrze byłoby wykonać skręt z Wolności w Marynarki Polskiej który podobno i tak ma powstać w przyszłym roku. To z kolei spowodowałoby niewygody mieszkańcom i użytkownikom Władysława IV, Strajku Dokerów i Góreckiego. |
_________________ Ratujmy 4N
 |
|
|
|
 |
PabloX
Wioślarz
|
Wysłany: 2010-08-12, 19:14
|
|
|
| Tak sobie pomyślałem, poza tym ciekawym projektem linii, że dodatkowa linia np. z Chełmu, mogłaby jechać do nowej pętli Brzeźno, skoro problemem jest ta stacja zasilająca to remont pokazuje, że zwiększone obciążenie trakcji na Hallera jest możliwe. Oczywiście stare Brzeźno by pomstowało, że todaleko, jednakże lepsze takie rozwiązanie niz jego brak. |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

|
Wysłany: 2010-08-12, 21:49
|
|
|
| PabloX napisał/a: | | że zwiększone obciążenie trakcji na Hallera jest możliwe. | No tak, ale jest jedno ale z linii 2, 8 zdjęto tabor niskopodłogowy.
Co do zobrazowania braku podstacji Brzeźno (braku zwiększonej liczby niskopodłogowców, czyli to czego nie dowiedziałeś się od władz ZTM. Dlatego nie można wprowadzić większej liczby niskopodłogowców), podam przykład z 5-ki (oczywiście tabor niskopodłogowy lubi jak jest dużo fazy) No i taki tekst motorniczego, .... zdejmij z jazdy bo Ja ruszyć nie mogę. Tyrystory Helmuta tylko bzyczały, nie mógł ruszyć z przystanku Dworska. Dopiero jak motorniczy drugiego niskopodłogowca popuścił z jazdy, ten którym jechałem ruszył z przystanku. |
 |
|
|
|
 |
Tangens
Tramwajowy Gawędziarz

Pomógł: 9 razy Posty: 1693 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Świnoujście
|
Wysłany: 2010-08-13, 02:33
|
|
|
| Co to znaczy zdjąć [popuścić] z jazdy? |
_________________ Ratujmy 4N
 |
|
|
|
 |
wladzio
Sternik
Pomógł: 1 raz Posty: 105 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Pruszków, Wrzeszcz, N.Port
|
Wysłany: 2010-08-13, 08:56
|
|
|
| Tangens napisał/a: | | Co to znaczy zdjąć [popuścić] z jazdy? |
Przy większej ilości jednocześnie ruszających wozów, na odcinku zasilania w Brzeźnie, następuje spadek napięcia. Uniemożliwia on, /ten spadek/ normalną eksploatację. Wtedy motorniczowie ustalają między sobą kolejność ruszania. Największy spadek notuje się na całej "pętli brzeźnieńskiej" tj. Mazurska - Hallera - Gdańska. Było tak zawsze, jak pamiętam. |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

|
Wysłany: 2010-08-13, 13:35
|
|
|
| Tangens napisał/a: | | Co to znaczy zdjąć [popuścić] z jazdy? | Popuścić. aby uzyskać jak napisał władziu większe napięcie, czyli moc potrzebną do ruszenia. | wladzio napisał/a: | | Wtedy motorniczowie ustalają między sobą kolejność ruszania. | Niskopodłogowce mają większą moc co powoduje większy spadek napięcia, a w rezultacie chwilowe wyłączenie podstacji w Porcie. |
 |
|
|
|
 |
|
|