|
Budynek przy ul. Gdanskiej 8 |
| Autor |
Wiadomość |
trolus
Król Mórz

Pomógł: 8 razy Posty: 1245 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Gdańsk-Brzeźno
|
Wysłany: 2009-12-10, 22:04
|
|
|
| To jest fotki tego budynku gdzie jest teraz Związek Kombatantów obok "rudego" ? |
|
 |
Sebastian
Adm
Pomógł: 13 razy Posty: 4269 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Brzeźno, ul. Junga
|
Wysłany: 2009-12-10, 22:17
|
|
|
| trolus napisał/a: | | To jest fotki tego budynku gdzie jest teraz Związek Kombatantów obok "rudego" ? |
Wystarczy przeczytać wątek w którym odpisujesz. trolus, użyj Mocy! |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
zreimizak
Kapitan

Pomógł: 9 razy Posty: 418 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Danzingerstrasse
|
Wysłany: 2009-12-11, 15:54 Budynek przy ul.Gdanskiej 8
|
|
|
| Widze Sebastianie,ze to juz druga piekna widokowka zostala przelicytowana przez nieznajomego.Szkoda tylko,ze nie znajduja sie one w Brzeznie np. u Ciebie.Stawiam na tych zza Odry co kolekcjonerskie domy aukcyjne posiadaja i z tego zyja.Bedac latem na Jarmarku Dominikanskim pytalem sie o te pocztowke z " ul. Poludniowej"-niestety zapadla sie!Ciekawi mnie kiedy sie odnajdzie,i za ile?. |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2009-12-11, 17:01
|
|
|
| zreimizak napisał/a: | | to juz druga piekna widokowka zostala przelicytowana przez nieznajomego.Szkoda tylko,ze nie znajduja sie one w Brzeznie np. u Ciebie. |
Umknęło mi ich znacznie więcej. Przyjdzie jeszcze czas na odkucie się... jeszcze trochę. |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
Bartek
Wioślarz

|
Wysłany: 2010-01-08, 09:01
|
|
|
Dodam jeszcze fotki od siebie.
Stan z 2005 roku.
Zastanawiam się czy od strony E.Plater nie było przypadkiem podobnej drewnianej "werandy" jak od strony Gdańskiej. Budynek jakoś tak nagle się kończy. |
|
|
|
 |
muszelka
Kapitan

Pomogła: 2 razy Posty: 405 Otrzymał 29 piw(a)
|
Wysłany: 2010-01-08, 21:36
|
|
|
| Dom nie ma tynku,trzeba zobaczyć na ściany, czy posiadają ślady dobudówek. |
|
 |
andrzej kalinowski
Sternik
|
Wysłany: 2010-01-09, 05:43
|
|
|
| O ile mnie pamięć nie myli żadnej werandy od tej strony nie było. |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2010-07-14, 08:04 Re: Budynek przy ul. Gdanskiej 8
|
|
|
| zreimizak napisał/a: | | Chodzi mi o budynek przy ulicy Gdanskiej 8.W ksiazce z cyklu nasze dzielnice p.W. Nocnego "BRZEZNO" na str.63 jest napisane:Przed 1945r.miescil sie w nim hotel "GORKY", |
Wracam do tematu, bo zastanawiam się skąd pochodzi informacja, ze ów hotel nosił taka nazwę. Przed 2WŚ na pewno to był Hotel Deutsches Haus, podobnie jak w roku 1915. Skąd ten Gorky?
| Sebastian napisał/a: | | Niestety przegrałem licytację pocztówki z 1915 roku. |
Co się odwlecze... Udało mi się zdobyć inną: http://wiki.brzezno.net/index.php/Plik:Dhaus.jpg |
|
|
|
 |
zreimizak
Kapitan

|
Wysłany: 2010-07-14, 10:46
|
|
|
| Sebastian napisał/a: | | Co się odwlecze... Udało mi się zdobyć inną |
Gratuluje cennej zdobyczy A tak na marginesie popatrzec dokladnie na ta kartke pocztowa zauwazylem ,ze nad dzisiejszym wejsciem do fryzjera gdzie jest zamurowany otwor okienny byl maly balkonik |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2010-07-14, 15:50
|
|
|
| zreimizak napisał/a: | | maly balkonik |
Zwróciłem na niego uwagę. Niestety to nie jest jedyny ładny balkonik, który zniknął z krajobrazu ul. Gdańskiej. Skoro jednak mówimy juz o takich detalach, to wiecie może do czego służyły te "płotki" na dachach? Myślałem, ze może ochraniały przed zsuwającym się śniegiem, ale tu dach jest płaski. To tylko ozdoba? |
|
|
|
 |
Thomas Jankun
Admirał
Pomógł: 17 razy Posty: 501 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Connecticut
|
Wysłany: 2010-07-14, 23:52
|
|
|
| Sebastian napisał/a: | | zreimizak napisał/a: | | maly balkonik |
Skoro jednak mówimy juz o takich detalach, to wiecie może do czego służyły te "płotki" na dachach? Myślałem, ze może ochraniały przed zsuwającym się śniegiem, ale tu dach jest płaski. To tylko ozdoba? |
Ja bym stawial na ozdobny piorunochron znany juz od 1746 roku , ale w chwili obecnej nie potrafie tego udowodnic. |
|
|
|
 |
zreimizak
Kapitan

|
Wysłany: 2010-07-16, 05:58
|
|
|
| Sebastian napisał/a: | | Skoro jednak mówimy juz o takich detalach, to wiecie może do czego służyły te "płotki" na dachach? Myślałem, ze może ochraniały przed zsuwającym się śniegiem, ale tu dach jest płaski. To tylko ozdoba? |
O ktory plotek chodzi? Bo po lewej czesci szczytu budynku tez jest jeden .Moze to byla jakas forma ochrony przed golebiami,a ten drugi na dachu za napisem "Hotel Deutsches Haus", nad glownym wejsciem moglby tez sluzyc jako mala ochrona pomostu dla kominiarzy polozona wzdluz dachu albo jak napisal Thomas | Cytat: | Ja bym stawial na ozdobny piorunochron znany juz od 1746 roku , ale w chwili obecnej nie potrafie tego udowodnic.
|
|
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2010-07-16, 07:03
|
|
|
| zreimizak napisał/a: | | O ktory plotek chodzi? Bo po lewej czesci szczytu budynku tez jest jeden |
No właśnie o ten i jemu podobne. |
|
|
|
 |
muszelka
Kapitan

Pomogła: 2 razy Posty: 405 Otrzymał 29 piw(a)
|
Wysłany: 2010-07-16, 13:53
|
|
|
| Mam kontakt z Hanią Szkodo,może nam udostępni jakieś "ciekawostki".Zaraz napiszę. |
|
 |
|
|