Forum Brzeźno Strona Główna Forum Brzeźno
Najlepsze miejsce dla zainteresowanych nadmorską dzielnicą Gdańska

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ml18880
2008-06-11, 01:50
Awarie tramwajowe
Autor Wiadomość
ml18880 
B.O.K.

Otrzymał 34 piw(a)
Wysłany: 2010-02-08, 19:33   

Kwestię wszystkich awarii można by było przeboleć. Gdyby nie jedno, tym czymś jest oczywiście brak koordynacji, za który odpowiada Zarząd Transportu Miejskiego, czyli ZTM. Wszystko dla tego , iż nie posiada on sprawnej Centrali Ruchu, która w razie awarii od razu skierowałaby autobusy zastępcze. A tak trwa to dobrych parędziesiąt minut, a mogłoby przecież trwać od pięciu do max. kwadransa . ZKM, PKS, czy Warbus to tylko przewoźnicy, którzy według przetargu maja dostarczyć odpowiednią liczbę "sprawnego" taboru na życzenie ZTM. ZTM, czyli tak naprawdę miasto przejęło kierowanie ruchem, ale oczywiście jak to bywa w naszym pięknym grodzie, stworzono firmę która nie jest w stanie Zarządzać Transportem. Jak ZKM rządziło ruchem takie rzeczy zdarzały się rzadziej, niż obecnie. Ale popieram Sebastiana, to co się dzieje tej zimy, przerosło ZTM kompletnie.

knovak 
Wanoga

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2010-02-08, 19:38   

A ja tylko uzupełnię - lat temu nie tak wiele (raptem dekadę temu), gdy moja latorośl chodziła tu w Brzeźnie do przedszkola a ja pracowałem w rejonie drugiego końca linii nr 15 (w Oliwie), największym stresem dziecka, pań z przedszkola i moim było, czy tramwajów szlag nie trafi i czy zdążę odebrać małą z przedszkola przed jego zamknięciem. Teoretycznie od zakończenia pracy do "godziny zero" miałem prawie pół godziny zapasu - w praktyce zwykle raz w tygodniu odbiór odbywał się biegiem, na styk albo z opóźnieniem. Oczywiście z powodu kolejnej awarii tramwaju. Aha, czasy były jeszcze przed masowym upowszechnieniem telefonów komórkowych, nie było jak dać znać o spóźnieniu...
Zdecydowanie ceniłem sobie wówczas okres od marca do listopada/grudnia, gdy rowerem byłem w stanie uniezależnić się od miejskiej komunikacji i bez problemu zdążyć zawsze na czas - z marginesem czasu na wymianę/ latanie dętki, przebranie się, itd...

Podejrzewam, że Sebastian też się z czymś podobnym właśnie teraz boryka, nie dziwię się zatem jego irytacji.

Miasto nasze ma codzienne potrzeby nas - swoich mieszkańców - delikatnie mówiąc w nosie, i to niestety stało się normą, lata mijają a nie zmienia się nic, co najwyżej na gorsze...

Inga 
Żeglarz
emigrantka

Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2010-02-08, 21:15   

A ja tak sobie Was czytam, i mam dziwne wrażenie, że żyjemy w jakichś dwóch zupełnie różnych Gdańskach ;) A serio - powoli dochodzę do wniosku, że w temacie "gdańska komunikacja miejska" miałam do tej pory po prostu szczęście...

Ryszard 
Chief

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-02-08, 21:53   

Jadąc rano do pracy mijałem stojące "stado" 13 i 15 gdzieś około 5,45 gdzieś na wysokości zajezdni autobusowej przy Hallera. Prawdopodobnie zepsuty był jeden skład , ale mijanek nie ma, a powinna być możliwość zjechania na drugi tor celem ominięcia zepsutych składów. Współczułem tłumowi ludzi spieszących, bo gdzie indziej o tej porze, do pracy, zimą samochód , latem rower to najlepsze środki komunikacji miejskiej. Usssssssss !
Chyba, że ktoś pomyśli o rolkarzach zanim stanę się całkiem niedołężnym :)
Postaw piwo autorowi tego posta

ml18880 
B.O.K.

Otrzymał 34 piw(a)
Wysłany: 2010-02-08, 23:37   

Cytat:
Przed godziną 5:30 rano pękł wodociąg pod torowiskiem na wysokości przystanku Wojska Polskiego we Wrzeszczu. Konieczna była rozbiórka a następnie odbudowa podbudowy toru na odcinku ok. 3 metrów.

Ruch tramwajów na odcinku Abrahama - Opera Bałtycka był całkowicie wstrzymany do godziny 12:50. Uruchomiono zastępczą komunikację autobusową.
Tramwaje linii 6 kursowały trasą Centrum - Jelitkowo jak linia 2 oraz Jelitkowo - Abrahama.
Jedenastki skierowano na trasę Chełm - Opera - Zaspa - Jelitkowo. Przyczyną zarządzenia tak długiej trasy był brak możliwości zawrócenia tramwajów NGT6 na pętli Zaspa (brak skrajni).
Tramwaje nr 12 jeździły z Siedlec, przez Operę bezpośrednio do Zaspy oraz z Zaspy do Abrahama.
Piętnastki kursowały z Nowego Portu przez Operę do Centrum oraz do Abrahama przez Zaspę, Oliwę.

Autor: marcinc Ostatnia aktualizacja: 08.02.2010 15:14
Źródło: http://gdanskietramwaje.pl/index.php

Przyczyną tego wszystkiego było to. Zawisły wszystkie 15. Przez to 13 też nie mogły przejechać.

Ryszard 
Chief

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-02-09, 06:12   

Stwierdziłem fakt , dzięki za wyjaśnienie :padam:

Sebastian 
Adm

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2010-02-09, 07:12   

A dzisiaj, jakoś nienormalnie, wszystko działało zgodnie z rozkładem. ;) Mała rzecz, a cieszy.
...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion)

knovak 
Wanoga

Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2010-02-09, 08:20   

Eeee, wykrakałeś - na krzyżówce Polanek z Obr. Westerplatte strzeliła rura i zalało i zatkało uliczkę, którą wyjeżdżąją z Oliwy autobusy 117, 196, 171 itd., przy ryneczku. Udało mi się to ominąć, albo autobusy sobie postały...

Ryszard 
Chief

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-02-09, 10:26   

Właśnie, jeżeli nie usuną samochodów , nie ruszą do wiosny, ulicą płynie rzeka :( która później zamarznie.

Sebastian 
Adm

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2010-02-09, 10:31   

knovak napisał/a:
autobusy sobie postały

Oby do wiosny!

icestormversoix.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 29,28 KB

...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion)

moumou 
Żeglarz

Wysłany: 2010-02-27, 17:51   

http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

ml18880 
B.O.K.

Otrzymał 34 piw(a)
Wysłany: 2010-02-27, 19:42   

N8C-NF 1115 reklama Lechii chyba długo nie pojeździ. Co ciekawe wjechała w niego jedna z lepszych 105-ek. Motorniczy nie zachował odstępu.

Jacko 
Król Mórz

Otrzymał 28 piw(a)
Wysłany: 2010-02-28, 12:26   

http://video2.v2.tvp.pl/2010/02/27/232505/film.asf

http://www.kfp.pl/page,pr...ZCZU,index.html

Sebastian 
Adm

Otrzymał 43 piw(a)
Wysłany: 2010-03-02, 07:06   

Dziś chyba znów się coś stało, bo na pętli na Hallera stała 12, a 13 i 15 puszczali właśnie tamtędy. Widziałem też autobus komunikacji zastępczej.

German 
Żeglarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2010-03-02, 11:47   

Wracając rano z pracy widziałem chyba ze 4 "piętnastki" i " jedenastki" jadące zaraz za sobą. Szóstka jechała jakoś dziwnie bo, skręcała od Hallera na Al. Zwycięstwa. Wszystko miało miejsce około 7.

Odpowiedz do tematu