Przesunięty przez: ml18880 2008-06-11, 01:50 |
Awarie tramwajowe |
| Autor |
Wiadomość |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2010-02-08, 19:33
|
|
|
| Kwestię wszystkich awarii można by było przeboleć. Gdyby nie jedno, tym czymś jest oczywiście brak koordynacji, za który odpowiada Zarząd Transportu Miejskiego, czyli ZTM. Wszystko dla tego , iż nie posiada on sprawnej Centrali Ruchu, która w razie awarii od razu skierowałaby autobusy zastępcze. A tak trwa to dobrych parędziesiąt minut, a mogłoby przecież trwać od pięciu do max. kwadransa . ZKM, PKS, czy Warbus to tylko przewoźnicy, którzy według przetargu maja dostarczyć odpowiednią liczbę "sprawnego" taboru na życzenie ZTM. ZTM, czyli tak naprawdę miasto przejęło kierowanie ruchem, ale oczywiście jak to bywa w naszym pięknym grodzie, stworzono firmę która nie jest w stanie Zarządzać Transportem. Jak ZKM rządziło ruchem takie rzeczy zdarzały się rzadziej, niż obecnie. Ale popieram Sebastiana, to co się dzieje tej zimy, przerosło ZTM kompletnie. |
_________________ 102Na mknące wzdłuż alei lipowej.
 |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2010-02-08, 19:38
|
|
|
A ja tylko uzupełnię - lat temu nie tak wiele (raptem dekadę temu), gdy moja latorośl chodziła tu w Brzeźnie do przedszkola a ja pracowałem w rejonie drugiego końca linii nr 15 (w Oliwie), największym stresem dziecka, pań z przedszkola i moim było, czy tramwajów szlag nie trafi i czy zdążę odebrać małą z przedszkola przed jego zamknięciem. Teoretycznie od zakończenia pracy do "godziny zero" miałem prawie pół godziny zapasu - w praktyce zwykle raz w tygodniu odbiór odbywał się biegiem, na styk albo z opóźnieniem. Oczywiście z powodu kolejnej awarii tramwaju. Aha, czasy były jeszcze przed masowym upowszechnieniem telefonów komórkowych, nie było jak dać znać o spóźnieniu...
Zdecydowanie ceniłem sobie wówczas okres od marca do listopada/grudnia, gdy rowerem byłem w stanie uniezależnić się od miejskiej komunikacji i bez problemu zdążyć zawsze na czas - z marginesem czasu na wymianę/ latanie dętki, przebranie się, itd...
Podejrzewam, że Sebastian też się z czymś podobnym właśnie teraz boryka, nie dziwię się zatem jego irytacji.
Miasto nasze ma codzienne potrzeby nas - swoich mieszkańców - delikatnie mówiąc w nosie, i to niestety stało się normą, lata mijają a nie zmienia się nic, co najwyżej na gorsze... |
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
 |
|
|
|
 |
Inga
Żeglarz emigrantka

|
Wysłany: 2010-02-08, 21:15
|
|
|
A ja tak sobie Was czytam, i mam dziwne wrażenie, że żyjemy w jakichś dwóch zupełnie różnych Gdańskach A serio - powoli dochodzę do wniosku, że w temacie "gdańska komunikacja miejska" miałam do tej pory po prostu szczęście... |
_________________ Zimno, ciemno, na Dzielnię daleko... |
|
|
|
 |
Ryszard
Chief

|
Wysłany: 2010-02-08, 21:53
|
|
|
Jadąc rano do pracy mijałem stojące "stado" 13 i 15 gdzieś około 5,45 gdzieś na wysokości zajezdni autobusowej przy Hallera. Prawdopodobnie zepsuty był jeden skład , ale mijanek nie ma, a powinna być możliwość zjechania na drugi tor celem ominięcia zepsutych składów. Współczułem tłumowi ludzi spieszących, bo gdzie indziej o tej porze, do pracy, zimą samochód , latem rower to najlepsze środki komunikacji miejskiej. Usssssssss !
Chyba, że ktoś pomyśli o rolkarzach zanim stanę się całkiem niedołężnym |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

|
Wysłany: 2010-02-08, 23:37
|
|
|
| Cytat: | Przed godziną 5:30 rano pękł wodociąg pod torowiskiem na wysokości przystanku Wojska Polskiego we Wrzeszczu. Konieczna była rozbiórka a następnie odbudowa podbudowy toru na odcinku ok. 3 metrów.
Ruch tramwajów na odcinku Abrahama - Opera Bałtycka był całkowicie wstrzymany do godziny 12:50. Uruchomiono zastępczą komunikację autobusową.
Tramwaje linii 6 kursowały trasą Centrum - Jelitkowo jak linia 2 oraz Jelitkowo - Abrahama.
Jedenastki skierowano na trasę Chełm - Opera - Zaspa - Jelitkowo. Przyczyną zarządzenia tak długiej trasy był brak możliwości zawrócenia tramwajów NGT6 na pętli Zaspa (brak skrajni).
Tramwaje nr 12 jeździły z Siedlec, przez Operę bezpośrednio do Zaspy oraz z Zaspy do Abrahama.
Piętnastki kursowały z Nowego Portu przez Operę do Centrum oraz do Abrahama przez Zaspę, Oliwę.
Autor: marcinc Ostatnia aktualizacja: 08.02.2010 15:14 | Źródło: http://gdanskietramwaje.pl/index.php
Przyczyną tego wszystkiego było to. Zawisły wszystkie 15. Przez to 13 też nie mogły przejechać. |
 |
|
|
|
 |
Ryszard
Chief

|
Wysłany: 2010-02-09, 06:12
|
|
|
Stwierdziłem fakt , dzięki za wyjaśnienie |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
Pomógł: 13 razy Posty: 4272 Otrzymał 43 piw(a) Skąd: Brzeźno, ul. Junga
|
Wysłany: 2010-02-09, 07:12
|
|
|
A dzisiaj, jakoś nienormalnie, wszystko działało zgodnie z rozkładem. Mała rzecz, a cieszy. |
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2010-02-09, 08:20
|
|
|
| Eeee, wykrakałeś - na krzyżówce Polanek z Obr. Westerplatte strzeliła rura i zalało i zatkało uliczkę, którą wyjeżdżąją z Oliwy autobusy 117, 196, 171 itd., przy ryneczku. Udało mi się to ominąć, albo autobusy sobie postały... |
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
 |
|
|
|
 |
Ryszard
Chief

|
Wysłany: 2010-02-09, 10:26
|
|
|
Właśnie, jeżeli nie usuną samochodów , nie ruszą do wiosny, ulicą płynie rzeka która później zamarznie. |
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2010-02-09, 10:31
|
|
|
| knovak napisał/a: | | autobusy sobie postały |
Oby do wiosny!
icestormversoix.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 33 raz(y) 29,28 KB |
|
_________________ ...w wodzie przetrwało po dziś dzień wierniejsze niż gdzie indziej na tej ziemi echo pierwotnej Muzyki Ainurów; toteż wielu Dzieciom Iluvatara nigdy nie przykrzą się głosy Morza, chociaż nie wiedzą, co w nich naprawdę słyszą. (Tolkien, Silmarillion) |
|
|
|
 |
moumou
Żeglarz
|
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

|
Wysłany: 2010-02-27, 19:42
|
|
|
| N8C-NF 1115 reklama Lechii chyba długo nie pojeździ. Co ciekawe wjechała w niego jedna z lepszych 105-ek. Motorniczy nie zachował odstępu. |
 |
|
|
|
 |
Jacko
Król Mórz

Pomógł: 6 razy Posty: 1100 Otrzymał 28 piw(a) Skąd: Gdańsk Nowy Port
|
|
|
|
 |
Sebastian
Adm
|
Wysłany: 2010-03-02, 07:06
|
|
|
| Dziś chyba znów się coś stało, bo na pętli na Hallera stała 12, a 13 i 15 puszczali właśnie tamtędy. Widziałem też autobus komunikacji zastępczej. |
|
|
|
 |
German
Żeglarz

|
Wysłany: 2010-03-02, 11:47
|
|
|
| Wracając rano z pracy widziałem chyba ze 4 "piętnastki" i " jedenastki" jadące zaraz za sobą. Szóstka jechała jakoś dziwnie bo, skręcała od Hallera na Al. Zwycięstwa. Wszystko miało miejsce około 7. |
_________________ SEMPER FIDELIS
"Przyszłość należy do tych co mają ideę, wiarę w nią i zdolność poświęcenia" |
|
|
|
 |
|
|