|
Kolej TV |
| Autor |
Wiadomość |
stamp
Król Mórz

|
Wysłany: 2010-01-06, 13:56 Kolej TV
|
|
|
Ciekawy jestem czy czasami nie zaglądacie na stronę
Kolej Tv
Na przykład w ostatnim z filmów w tym cyklu szczególne wrażenie (oprócz prowadzącej ) wywarł na mnie tajwański pomysł na pociąg który nie zatrzymywałby się na stacjach, ba nawet by na nich nie zwalniał. Pomimo tego jednak pasażerowie na tych stacjach wsiadali by i wysiadali Ostani odcinek |
_________________ Pozdrawiam stamp |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2010-01-06, 15:11
|
|
|
Nie znałem tego, fajne
W tym odcinku ciekawa informacja o opłacie dworcowej - ciekawe czy za przejście przez tunel dworcowy w Gdyni i Gdańsku PKP będzie pobierał myto od przechodniów.
Inne wieści z polskiego frontu kolejowego (z innych źródeł) też są załamujące. Ostatni strzał - likwidacja w noc sylwestrową połączenia Jasło-Krosno-Sanok-Zagórz (informacja zawisła na dworcach 31.XII). Miałem jechać na koniec roku w Bieszczady, nie wyszło, i chyba całe szczęście, bo bym tam ugrzązł na dłużej... |
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
 |
|
|
|
 |
stamp
Król Mórz

|
Wysłany: 2010-01-06, 21:09
|
|
|
| knovak napisał/a: | | Gdańsku PKP będzie pobierał myto od przechodniów. |
Kapitalizm czyli " sorry Wiennetou " Popatrzcie co się dzieje w różnych centrach handlowych. Jest właściciel jest porządek. Podobnie powinno być z dworcami.
Jeśli zaś chodzi o lokomotywy, popatrzcie jak wygląda w barwach Lotosu Bombardier- zbudowany w Poznaniu.
 |
_________________ Pozdrawiam stamp |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2010-01-06, 22:34
|
|
|
Ba, w tym rzecz, ze PKP zatrzymały się w socjalizmie i przez ponad 20 lat od czasu gdy ów był zdechł - nie potrafiły się do kapitalizmu dojrzeć. Tylko się zdegenerowały - czy ktoś jest w stanie podać ile spółek wchodzi w skład PKP? Bodaj 15, a każda ma prezesa, zarząd, sekretariat, służbowe auta, telefony, kosmiczne pensje kierownicze...
I na koniec: światełko w tunelu - DB nadjeżdżają... |
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
 |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2010-01-07, 01:21
|
|
|
| A nie jeżdżą już po naszych torach. |
_________________ 102Na mknące wzdłuż alei lipowej.
 |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2010-01-07, 09:01
|
|
|
Jeżdżą, ale od kwietnia prawdopodobnie zaczną obsługiwać kilka kluczowych linii w kraju - między Warszawą a Śląskiem, Trójmiastem, Krakowem i Poznaniem. |
 |
|
|
|
 |
ml18880
B.O.K.

Pomógł: 18 razy Posty: 2141 Otrzymał 34 piw(a) Skąd: Oczywiście Brzeźno
|
Wysłany: 2010-01-07, 18:49
|
|
|
| A przypadkiem w Pomorskim już nie obsługują paru linii, ale pod innym szyldem. |
_________________ 102Na mknące wzdłuż alei lipowej.
 |
|
|
|
 |
knovak
Wanoga

|
Wysłany: 2010-01-07, 19:01
|
|
|
Chyba chodzi Ci o francuską Arrivę (w pomorskim i kujawsko-pomorskim)? To co innego.
Deutsche Bahn na przewozy pasażerskie w Polsce dopiero załatwia koncesje, zezwolenia, itd. - póki co jedyna linia pasażerska na terenie Polski obsługiwana przez DB to linia Ahlbeck - Swinoujście.
Kilka informacji:
Rzeczpospolita >
TVN 24 >
Newsweek >
I dla kontrastu - lud Galicji skarży się na PKP >
|
 |
|
|
|
 |
|
|